Mobiiliystävälliset sivut – Sivuston toimivuus useilla päätelaitteilla

sivuston mobiilitoimivuuden varmistaminen

Vuonna 2015 Google ilmoitti (https://webmasters.googleblog.com/2015/04/rolling-out-mobile-friendly-update.html) antavansa entistä parempaa näkyvyyttä sivustoille, jotka toimivat hyvin myös älypuhelimilla. Syy muutokseen oli varsin ymmärrettävä – mobiililaitteiden käytön kasvu. Vuonna 2016 tämä päivitys sai jatkoa, kun mobiililaitteilla tehtävissä hauissa alettiin korostaa mobiiliystävällisiä sivustoja entistä voimakkaammin. Käytännössä nämä päivitykset tarkoittavat, että hyvän hakukonenäkyvyyden takaamiseksi (kaikissa laiteluokissa), sivuston on oltava helppokäyttöinen ja nopea myös älypuhelimella.

Miten varmistaa sivuston toimivuus mobiililaitteilla

Vielä muutamia vuosia sitten sivusta tehtiin kaksi eri versiota, toinen pöytäkoneille ja toinen älypuhelimille. Yleensä sivuston mobiiliversio sijaitsi m.-alidomainissa (esim. m.domain.fi) ja pöytäkoneille tarkoitettu versio suodaan www.domain.fi sivulla. Tämä ratkaisu muodostui monesti varsin raskaaksi ylläpidon kannalta, koska pahimmassa tapauksessa kaikki sivustolle tehtävät muutokset piti tehdään kahteen osoitteeseen. Monesti tämä käytäntö aiheutti myös hakukonenäkyvyyttä heikentävää päällekkäistä sisältöä, koska samat tiedot löytyivät kahdesta eri URL-osoitteesta. Tästä syystä nykyään suositaan ns. responsiivisia sivustoja, joissa sama sivupohja skaalautuu käytettävän päätelaitteen näytön mukaisesti. Näin helpotetaan sivuston ylläpitoa ja varmistetaan, että sivustoa voidaan kutsua aina yhdestä verkkotunnuksesta.

Google tarjoaa käyttöösi myös kaksi työkalua, joiden avulla voit testata sivustosi mobiilitoimivuutta. Työkalut löydät osoitteista: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ ja https://testmysite.thinkwithgoogle.com/.

Hakukoneoptimointi ja mobiiliystävälliset sivut

Mobiiliystävällisiä tai responsiivisia sivustoja voidaan pitää osana teknistä hakukoneoptimointia. Näiden ratkaisujen käyttö ei siis poista tarvetta hakukoneystävällisen sisällön luonnille, sekä sivuston yleiselle hakukoneoptimoinnille. Hakukoneoptimoinnin vinkkelistä katsottuna mobiilitoimivuuden varmistaminen tarkoittaa, että sivuston tekniikka saadaan samaan linjaan hakukoneiden asettamien kriteereiden ja käyttäjien odotusten kanssa.

Jos sivustosi ei läpäise mobiilisoveltuvuustestiä

Mikäli sivustosi pitäisi olla mobiiliystävällinen, mutta se ei kuitenkaan läpäise edellä mainittuja testejä – kannattaa tarkastaa sivustosi robots.txt -tiedoston sisältö. Jos kyseinen on olemassa sen tulisi löytyä suoraan verkkotunnuksesi juuresta (esim. domain.fi/robots.txt). Jos kyseinen tiedosto sisältää ”Disallow” määritteitä, joilla estetään hakukoneita suorittamasta JavaScript tai CSS-tiedostoja, saattavat nämä määritteet heikentää sivustosi mobiiliystävällisyyttä. Tästä syystä JavaScript ja CSS-tiedostoihin kohdennetut estot tulisi poistaa robots.txt:stä.

Jos taas olet täysin tietoinen, ettei sivustollasi ole huomioitu mobiilitoimivuutta mitenkään, kannattaa asia priorisoida viimeistään seuraavan sivustouudistuksen yhteydessä. Eli varmista, että seuraava tekemäsi tai tilaamasi sivusto läpäisee edellä mainitut mobiilisoveltuvuustestit.


Takaisin ylös